Tisková zpráva – Ceny Anděl 2009

Oficiální tisková zpráva k udílení 19. ročníku Výročních hudebních cen Akademie populární hudby – CEN ANDĚL 2009 ze dne 15.března 2010.

Sošky Andělů budou rozdány interpretům už za měsíc, a to v sobotu 17. dubna v pražském Incheba aréně (Malá sportovní hala). Slavnostní ceremoniál letos odvysílá v přímém přenosu TV Nova od 20 hodin.

Pro nadcházející ročník připravujeme novou koncepci programu hudebních Cen Anděl, která by měla zahájit novou tradici prezentace české populární písně. Koncept bude navazovat v tom nejlepším slova smyslu na loňské udílení těchto hudebních cen. Bude průhlednější z hlediska hlasování, interaktivnější a atraktivnější pro TV diváka. Koncept by měl mít větší rozsah a měl by být reprezentativním průřezem českou hudební scénou.

Počet kategorií byl zredukován na osm. V rámci letošního ročníku nebudou zařazeny kategorie Zahraniční album roku a Hudební DVD roku. Naopak výraznou novinkou je vyhlášení nejprodávanější Desky roku 2009. Tímto organizátoři po dohodě s IFPI ČR pro letošní rok opustili myšlenku samostatného pořadu. Cena za nejprodávanější české album roku 2009 v naší republice bude předána právě v rámci ceremoniálu Cen Anděl 09.

Dalším významným posunem bude hlasování členů Akademie populární hudby v průběhu přímého přenosu. Od tohoto kroku si organizátoři slibují hned dvě výhody. Jednak větší adrenalin pro televizního diváka u obrazovek a dále pak představení členů Akademie, jakožto velice pečlivě vybraných odborníků z hudební branže. Novinkou letošního hlasování je, že do Akademie byli kooptováni výkonní umělci, kteří v minulém roce nevydali samostatné album. Ze známých jmen současné rozšířené Akademie můžeme jmenovat například Annu K., Roberta Kodyma, Petra Maláska, Lenku Dusilovou, Vašo Patejdla, Leoše Mareše, Pavla Šporcla, Filipa Renče, Richarda Müllera a další.

Zásadní inovací oproti minulým létům je fakt, že letos byla vyzvána k nominování svých umělců také vydavatelství, která nejsou členy IFPI, která můžeme zařadit mezi takzvané nezávislé. Tímto krokem se rovněž obraz nominovaných změnil a více reflektuje aktuální hudební scénu v ČR.
APH je řízena přímo IFPI ČR. Hlasování probíhá opět dvoukolově (podle Statutu schváleného IFPI ČR). První kolo hlasování proběhlo elektronicky. Akademici hlasovali v sedmi kategoriích a z více než 250 interpretů a titulů vybrali pětici nejlepších. Pro druhé kolo hlasování byli oslovování postupně všichni vybraní umělci, z nichž vzešly trojice nominovaných v jednotlivých kategoriích pro druhé kolo hlasování v přímém přenosu.

Na Vyhlášení Cen Anděl 2009 vystoupí všichni nominovaní před Akademií a diváky živě.

Do role moderátorky letos organizátoři obsadili známou a populární Terezu Pergnerovou, která bude provázet celým více než dvouhodinovým programem.

Vstupenky na slavnostní vyhlášení nebudou tentokrát volně v prodeji. Publikum budou tvořit pozvaní hosté organizátora večera, a to z řad umělců a dalších osobností hudební branže.

Ceny budou uděleny v těchto kategoriích: Zpěvák roku, Zpěvačka roku, Skupina roku, Album roku, Skladba roku, Objev roku, Videoklip roku, Nejprodávanější deska roku a Síň slávy.

Další aktuální informace o přípravách a realizaci letošního ročníku budou uvedeny na webových stránkách www.cenyandel.cz.

Hlavní partneři: Ridera, Showpark.cz, Autogames a Purum
Partneři: Incheba Praha, Ostravské opravny a strojírny, ČD Cargo, Panther, ADR Trans, UVR Mníšek pod Brdy, Park Hotel Praha, Gastro Group, La Bodeguita, Affair Advertising, Ares Group, El Pueblo a Look Cool, PPM a Silnice Group
Generální mediální partneři: TV Nova a tn.cz
Hlavní mediální partner: Rádio Impuls
Mediální partneři: Deník, Rock&Pop, Drive Media, i-legalne.cz, Libimseti.cz, Fanonline.cz a Bontonland

Za organizátora letošního udílení výročních cen Anděl
Lewron music center s.r.o.
Mgr. Lešek Wronka a Mgr. Michaela Kocourová